Veerkracht - vraag 3

Reageert VenJ snel en veerkrachtig genoeg op incidenten of kan dat beter? Wat kan de overheid leren van bedrijven die zich geen fouten kunnen veroorloven?

Reacties

Wat kan de overheid leren ? De bedrijfsprocessen in een kritische markt zijn volgens mij niet te vergelijken met beleidswerk in een politiek-bestuurlijke omgeving, waar de werkelijkheid van vandaag, morgen alweer anders kan zijn. Een politiek-bestuurlijke antenne; de uitgangspunten van democratische rechtstaat; lobbywerk en het onderhouden van beleidsnetwerken : het is allemaal veel diffuser dan kwaliteitscontroles met uiterst kleine toleranties in een strak geleid bedrijf. Ik vind het een lastige vergelijking. Een bedrijf dient zich te richten op één klant die eisen stelt, wij hebben zeer veel mensen te bedienen die evenzovele wensen/eisen hebben en nooit met z'n allen tevreden te stellen zijn. Wat voor de een een perfecte oplossing is, kan voor de ander desastreus uitpakken. Is de gang naar de rechter misschien te vergelijken met de kwaliteitsbewaking in een bedrijf ?

Je noemt verschillen tussen bedrijfsleven en overheid; een ‘lastige vergelijking’ is het volgens jou, onder andere omdat er veel verschillende ‘klanten’ zijn. Hoe kan volgens jou de overheid het beste uitvinden wat die klant wil?